Az ingatlanvásárlás vagy értékesítés elhatározása egy vállalat életében meghatározó lépés lehet. A megfelelő ingatlan megszerzése vagy éppen eladása hosszú távú hatással lehet egy cég sikerére és működésére. Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat gördülékenyen, sikeresen és meglepetések nélkül folyjon le, elengedhetetlen az alapos felkészülés és a szakértői tanácsadás.

Ebben a cikkben olyan lépéseket és fontos tudnivalókat fogunk áttekinteni, amelyekre érdemes odafigyelni egy céges ingatlan adásvétele során. Legyen szó saját cégünk új székhelyéről, vagy éppen egy fejlesztési projekt elindításáról, a megfelelő információk birtokában hatékonyabban navigálhatunk az ingatlanpiaci lehetőségek között.

A sikeres céges ingatlan adásvételnek a kulcsa az előzetes tervezés és a szakértői tanácsadás. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan érheted el a vállalkozásod céljait a megfelelő ingatlanstratégia alkalmazásával!

Fontos kiemelni, hogy az üzleti céllal vásárolt ingatlan eltér a lakáscéllal vásárolttól. Hiszen, ha a cég a tulajdona például az irodakén vagy telephelyként használt ingatlan, akkor az erre vonatkozó költségek és az amortizáció is elszámolhatóak. Ezeket a tényezőket is mindenképpen figyelembe kell vennünk az ingatlan adásvétel folyamata során végzett kalkulációk között.

Ingatlanértékesítés és a társasági adó

Az ingatlan-adásvétel esetén általában a társasági adó alapját az ellenérték és az ingatlan számított nyilvántartási értéke közötti különbség alkotja. Fontos szempont, hogy a vételár mennyiben tér el az ingatlan könyv szerinti értékétől, nemcsak az adásvétel, hanem a későbbi adófizetési kötelezettség szempontjából is.

A társasági adó mértéke Magyarországon jelen cikk írásakor 9 százalék.

Az ingatlanértékesítésből származó bevétel mínusz kiadások, azaz az ingatlan könyv szerinti értéke és az ingatlannal kapcsolatosan felmerült valamennyi költség – a személyi jövedelemadóhoz hasonló – szabályainak alkalmazásán kívül a Számviteli törvény és a Társasági adóról szóló törvény szerinti értékcsökkenés elszámolási szabályait is figyelembe kell vennünk.

Csak akkor kell a levezett adóalap után megfizetni a társasági adót, ha az ingatlan eladása révén elszámolt bevétel meghaladja a 10 millió forintot vagy ha kevesebb lenne 10 millió forintnál, de meghaladná az – ingatlanhoz kötődő – összes bevétel 10 százalékát.

céges ingatlan adózása


Ingatlanértékesítés és általános forgalmi adó

Ha céges ingatlan-adásvételt tervezünk, úgy az áfakötelezettség kérdéskörének alapos vizsgálata elkerülhetetlen. Meghatározott esetekben (pl. építési telek, új ingatlan) áfaköteles és az egyenes adózás szabályai alá tartozik az ügylet, amely kapcsán a vevő az áthárított áfát az általános szabályok alapján vonhatja le.

Előfordulhat, hogy a jogszabály tárgyi adómentességet ír elő az ingatlanértékesítésre, ilyenkor a vevőnek nem áll fenn az általános szabályok szerinti adólevonási joga. De ez nem jelenti azt, hogy az eladó nem teheti adókötelessé a főszabály szerint tárgyi adómentes ügyletet. Erről a következő pontban írok részletesebben.

Ha magánszemélyként szeretnénk ingatlant vásárolni, akkor csak olyan forrásból tehetjük ezt meg, amely után már rendezve lettek a járulékok és az adók.

Áfalevonás: mely esetekben érvényesíthetjük?

A céges ingatlanvásárlás során kiemelt fontosságú az áfalevonás témája. Ezen a területen, ennek érvényesítésére számos lehetőség adódik:

  1. Ha adóalanytól vásárolunk ingatlant.
  2. Új ingatlan vásárlása esetén.
  3. Használt ingatlan esetében, amikor az eladó adókötelessé tette az ingatlan értékesítését.

Összességében elmondható, hogy az ingatlanok értékesítése általában adómentes, kivéve az új ingatlanok esetében, ahol még nem történt meg az első jogerős használatbavétel.

Fontos megjegyezni, hogy ha úgy döntünk, hogy adókötelessé tesszük a megvásárolt ingatlant, akkor speciális szabályokra kell odafigyelnünk. Az adókötelesség esetén a fordított adózás szabályai lépnek életbe az áfa törvény 142. §-a alapján.

Ha cégként vásárolunk cégtől adóköteles ingatlant, akkor adómentes számlát kapunk, amelyre fel van tüntetve a fordított adózás megjegyzése. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan adózását nekünk kell bevallani, lehetőségünk lesz arra, hogy a levonható adót érvényesítsük.

Ingatlan adásvétel és az illeték

Az ingatlan vásárlása esetén általánosan ismert, hogy illetékköteles tranzakcióról beszélünk. Ez a törvény szerint céges vásárlásokra is vonatkozik, ennek alapja az ingatlan vételára, mértéke pedig változatlanul 4%.

Azonban számos olyan lehetőség van, amelyeket érdemes kihasználni. Ilyen például az ingatlan-átruházás kapcsolt vállalkozások között, mely ügyletek illetékmentesek.

ingatlanjogi szerződés szolgáltatás

A fent megjelent cikk nem minősül jogi tanácsadásnak. Jogi állásfoglalást az irodám kizárólag megbízás alapján bocsát ki. Figyelembe kell venni a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak. A jelen oldalon található írásokat a szerzői jog védi, azok jogosulatlan felhasználása tilos.

A cikk szerzője: Dr. Jenővári Dániel ügyvéd

A képek forrása: Freepik